Дослідження результатів зміни автобусного маршруту № 7 у м. Херсон та оцінка її доцільності

Ольга Андріанівна Войтович, Віра Олексіївна Ткач

Анотація


Стаття "Дослідження результатів зміни автобусного маршруту № 7 у м. Херсон та оцінка її доцільності" авторів Войтович О.А., Ткач В.О. присвячена проблемі своєчасного та якісного задоволення попиту пасажирів громадського транспорту на перевезення, яка в сучасному місті переростає з чисто транспортної у соціальну. Вирішення цієї проблеми потребує створення таких моделей функціонування транспортного комплексу, в яких би поєднувалися національні та регіональні інтереси автотранспортних підприємств і населення. Такі завдання вирішуються шляхом розробки регіональних програм щодо задоволення попиту на перевезення, а основою, в системній побудові всіх можливих видів організації перевезень пасажирів, є виявлення закономірностей ланок і елементів доставки.

В роботі розглянуто технологічну схему переміщення пасажирів та нову схему пасажироперевезення на міському автобусному маршруті загального користування №7 у м. Херсон. Головним об'єктом управління за технологічною схемою є матеріальні і супутні ним потоки інформації і грошових коштів, які забезпечують технологію перевезення.

Мета дослідження проаналізувати результати функціонування транспорту після зміни автобусного маршруту № 7 у м. Херсон та оцінити її доцільність з точки зору задоволення соціальних вимог населення. Представлені табличні методи дослідження пасажиропотоку при вибірковому обстеженні. Показана потужність (напруженність) пасажирообігу та порівняльні характеристики нерівномірності пасажиропотоку на різних ділянках автобусного маршруту.

За результатами досліджень встановлено, що заходи щодо скорочення загального часу переміщення мають бути направлені на зменшення всіх його складових та проведені розрахунки часу, які витрачають пасажири на переміщення до та після зміни (подовження) маршруту. Просторова характеристика переміщень визначає топографію маршрутної мережі транспорту. Оновлений маршрут дозволяє скоротити час, який пасажири витрачають на переміщення маршрутом.

Ключові слова: транспортна мережа, транспортні засоби, переміщення пасажирів, пасажиропоток, пасажирообіг, зупинний пункт.


Повний текст:

PDF 227-233

Посилання


Луб'яний П.В. Ефективність пасажирської маршрутної мережі міст. Дис…канд. техн. наук. – Харків, 2005, 175 с.

Босняк М.Г. Пасажирські автомобільні перевезення. Навчальний посібник / М.Г.Босняк– К.: Видавничий Дім “Слово”, 2009. – 272 с.

Яновський П.О. Пасажирські перевезення: Навчальний посібник / П.О.Яновський – Київ.: НАУ, 2008.– 469 с.

Афанасьев Л.Л. Единая транспортная система и автомобильные перевозки: Учебник / Л.Л.Афанасьев, Н.Б.Островский, С. М.Цукерберг – М: Транспорт, 1984. – 384 с.

Блатное М.Д. Пассажирские автомобильные перевозки. Учебник/ М.Д.Блатное – М: Транспорт, 1981. – 198 с.

Володин Е.П. Организация и планирование перевозок пассажиров автомобильным транспортом: Учебник / – Е.П.Володин, Н.Н.Громов – М.: Транспорт, 1982. – 198 с.

Гудков В.А. Технология, организация и управление пассажирскими автомобильными перевозками: Учебник / В.А.Гудков, Л.Б.Миротин – М.: Транспорт, 1997. – 254 с.

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2019.3.29


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.