РОЗРОБКА ДИЗАЙНУ КОЛЕКЦІЇ ЖІНОЧОГО ОДЯГУ З ВИКОРИСТАННЯМ СТИЛІЗАЦІЇ РЕНТГЕНІВСЬКИХ ЗНІМКІВ

Наталія Миколаївна Литвиненко, Дарина Віталіївна Пархоменко

Анотація


Мета: розробка сучасної колекції жіночого одягу з використанням художньо- стилістичних елементів творчості Ніка Візі у синтезі з трендовими пропозиціями SS 2019.

Методи досліджень: використано метод мистецтвознавчих спостережень та узагальнень – дослідження джерела, фіксування загальних ознак та властивостей; структурно-типологічний метод – аналіз модних трендів та джерельної бази,виявлення подібностей з метою відмінності; системний метод – розподілення системи на підсистеми, що досліджуються автономно.

Результати: У статті представлено результати розробки ескізного проекту колекції жіночого одягу на основі робіт Ніка Візі. В результаті на основі творчості Ніка Візі була розроблена авторська колекція одягу «Наскрізь». Від обраного джерела натхнення було обрано основні характерні ознаки, що і створили унікальну концепцію колекції та її формотворення.

В роботі було розширено науково-теоретичний світогляд творчості Ніка Візі. Проаналізовано та систематизовано знакові символи в творах митця, з яких витікає психоемоційний стан художника в певні періоди творчого шляху. На основі аналізу виведені основні характеристики колекції, такі як, форма, силует, лінії, фактура, текстура, туше, кольори та асортимент. Маючи вихідні характеристики, для проектування колекції був обраний третій період творчості Ніка Візі. Проведено роботу з проектування колекції за допомогою методу комбінаторики.

Висновки: Основною ідеєю колекції є відтворення дійсності картин фотохудожника за допомогою рентгену, який проникає наскрізь через предмети і відверто оголює навколишній світ. Тому матеріалом одягу слугують прозорі та об’ємні тканини, які вдало підкреслюють основну думку проекту.

Для відображення ідеї колекції та передачі психоемоційного настрою, було створено асоціативний колаж психологічної та колористичної відповідності.

Ключові слова: колекція жіночого одягу, ескізний проект, творчість Ніка Візі, асоціативний колаж, прозорість, формотворення.


Повний текст:

110-116 PDF

Посилання


Історія фотографії [Електронний ресурс] // Нік Візі. – Режим доступу до ресурсу: foto-vse.bloqspot.com/2014/02/bloq-post_4728.html. Час доступу: жовтень.

Maison Margiela: Fall 2019 Ready-To-Wear [Електронний ресурс] // Voque 2019. – Режим доступу до ресурсу: www.voque.com/fashion-shows/fall-2019-ready-to-wear/maison-martin-marqiela. Час доступу: жовтень.

Thom Browne: sprinq 2020 Ready-To-Wear [Електронний ресурс] // Voque 2020. – Режим доступу до ресурсу: https://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2020-ready-to-wear/thom-browne. Час доступу: жовтень.

Журнал Voque: Viktor & Rolf [Електронний ресурс] // Voque 2019. – Режим доступу до ресурсу: www. voque.ru/ collection/ autumn_ winter2019/ couture/ paris/ Viktor__Rolf /. Час доступу: жовтень.

Dolce-Gabbana: sprinq 2020 Ready-To-Wear [Електронний ресурс] // Voque 2020. – Режим доступу до ресурсу: https://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2020-ready-to-wear/dolce-gabbana. Час доступу: жовтень

Под прицелом рентгена [Електронний ресурс] // Ник Визи – Режим доступу до ресурсу: https://infogra.ru/design/nik-vizi-pod-pritselom-rentgena. Час доступу: жовтень.

Гусейнов Г. М. Композиция костюма / Г. М. Гусейнов, В. В. Ермилова. – Москва: «Академия», 2003.

Ник Визи. Насквозь [Електронний ресурс] // Photoqrapher.Ru. – Режим доступу до ресурсу: https://www.photographer.ru/events/afisha/5317.htm. Час доступу: жовтень.

Гурдіна В.В. Сучасні методи проектування в дизайні одягу та їх особливості [Електронний ресурс] //Гурдіна В.В. – Режим доступу до ресурсу: http://bo0k.net/index.php?p=achapter&bid=12555&chapter=1. Час доступу: листопад.

Авангардный стиль [Електронний ресурс] // Энциклопедия моды. – 2011. – Режим доступу до ресурсу: https://wiki.wildberries.ru/styles/авангардный-стиль. Час доступу: грудень.

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2020.4.13


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.