ДОСЛІДЖЕННЯ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ ФІКСАЦІЇ СЛІДІВ НА МІСЦІ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНОЇ ПРИГОДИ

Павло Вікторович Луб'яний, Юрій Георгійович Розов, Ольга Андріанівна Войтович, Олександр Олександрович Лобов

Анотація


Стаття  присвячена питанням вивчення ефективності засобів огляду місць дорожньо-транспортних пригод та фіксації слідів учасників подій.

У даній роботі розглянуті фотограмметричний спосіб стереозйомки,  програмно-апаратний комплекс фіксації і реконструкції ДТП «Faro Focus 3D», програмний проєкт від Google «PROJECT TANGO», їх переваги та недоліки.

Метою дослідження є аналіз позитивних та негативних рис сучасних засобів огляду місця ДТП і фіксації наступних груп слідів, необхідних для встановлення  механізму і обставин ДТП та для встановлення особи водія, який зник з місця події, зокрема:

 − слідів, залишених транспортним засобом на дорожньому покритті та предметах навколишньої обстановки (деталі автотранспортного засобу, скло, гальмівний шлях, мастила, фарба та ін.);

 − слідів і пошкоджень на автотранспортних засобах;

 − слідів і пошкоджень на тілі потерпілих, їх одязі та взутті (сліди контакту з автотранспортним засобом, з конкретними деталями автомашини тощо);

 − слідів знаходження конкретної особи (водія) за кермом автотранспортного засобу, коли така особа зникає з місця ДТП, залишивши там автомашину.

В результаті досліджень зроблено висновок, що за допомогою застосування інноваційних технологій процедура збору даних обставин і визначення механізму ДТП протікає швидше і ефективніше в порівнянні з традиційними методами. Дані методи фіксації ДТП досить ефективні, але застосування лазерного сканування та сканування пристроями «PROJECT TANGO» на території нашої країни поки не має законної підстави, так як в законодавстві України не прописано застосування віртуальної моделі ДТП і її похідних.

Ключові слова: дорожньо-транспортна пригода, сліди, огляд, фіксація, автотранспортний засіб.


Повний текст:

PDF 48-55

Посилання


Луцюк П.П. Розслідування порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації автотранспортних засобів: автореф. дис. … канд. юрид. наук: спец. 12.00.09 / П.П.Луцюк. – К.: Київський національний університет внутрішніх справ, 2007. – 16с.

Пахомов А.В. Научные основы, организация и использование натурных коллекций в раскрытии и расследовании преступлений: дисс. … канд. юрид. наук: спец. 12.00.09 / А.В.Пахомов. – М., 2003. – 212с

Інструкція про порядок обліку дорожньо-транспортних пригод і осіб, які в них постраждали, та обміну інформацією між закладами охорони здоров'я і органами внутрішніх справ. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16 липня 2007 р. за N 821/14088

Фотограмметрия. [Электронный ресурс]: Система фиксации обстановки. - Режим доступа: http://fotomer-nickolai.narod.ru/.

Официальный сайт разработчика Faro [Электронный ресурс] : Информация о Faro Focus 3D. - Режим доступа : http://www.faro.com/russia/faro- focus-3d/.

Туренко А.М. Автотехнічна експертиза. Дослідження обставин ДТП/ А.М. Туренко, В.І. Клименко, О.В. Сараєв, С.В. Данець/ Підручник для вищих навчальних закладів. – Харків: ХНАДУ, 2012. – 234 с.

Сайт 4pda [Электронный ресурс]: Статья о девайсе «Project tango». - Режим доступа: http://4pda.ru/tag/google-project-tango

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2021.1.6


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.