СТАТИКА МЕХАНІЗМІВ

Юрій Євгенович Мєшков

Анотація


У статті розглядаються методи статичного аналізу, який полягає в визначенні узагальненихсил, що врівноважують і реакцій зв'язків. Рівняння рівноваги механізму можуть бути використані для:визначення похідних від функцій положення; по вхідним координатам і параметрам кінематичної схемив зв'язку з дослідженням механізмів і аналізом точності машини. Рівняння рівноваги дозволяють  визначити особливі положення механізму, що має велике значення для машин з великою кількістюдвигунів.
Статичний аналіз проводиться в напрямку, протилежному геометричному і кінематичномурозрахункам, тобто починається від структурних груп останнього структурного шару і закінчуєтьсягрупами, які першими приєднуються до стійки.Представляється цілком достатнім називати групи по кількості ланок в них - двохланкові,чотирьохланкові, шестиланкові, восьмиланкові і десятиланкові.Окрім відповідності формули Чебишева, групи Ассура повинні задовольняти умовіелементарності, а саме, такі групи не повинні розпадатися на простіші,і відповідати умовам рівновагивід моментів що на них діють.
Умови рівноваги механізму (механічної системи з ідеальними зв'язками) можуть бути отриманіза допомогою принципу можливих переміщень, відповідно до якого сумарна робота всіх активних сил набудь-якому можливому переміщенні повинна дорівнювати нулю.Принцип можливих переміщень застосовується також для визначення реакцій звільняючихзв'язків. Для цього механізм послідовно звільняється від одного з зв'язків. При цьому на одиницюзбільшується його кількість ступенів вільності. В результаті з'являється нове можливе переміщення,яке раніше не допускалося цим зв'язком. Дія зв'язку замінюється відповідною реакцією, яку включають доскладу активних сил. Далі підраховується робота всіх діючих активних сил на новому можливомупереміщені системи. Прирівнявши до нуля можливу роботу цих сил, отримаємо рівняння для визначенняшуканої реакції.Вказаний метод визначення сил (активних або реакцій зв'язків) має важливу перевагу передіншими методами: кожна з невідомих сил визначається незалежно від інших розв’язанням одногорівняння.

Ключові слова: умови рівноваги механізму, групи Ассура, ступінь вільності, кількість ланок,класифікаційні параметри, активні сили, замкнуті змінювані контури.


Повний текст:

PDF 38-49

Посилання


Theory of mechanisms and machines / Kolovsky M.Z., Evgrafov A.N., Semenov Yu.A., Slushush A.V. - M.: Academy, 2006 .- 560 p.

Theory of mechanisms and mechanics of machines: Textbook for technical colleges / K.V. Frolov, S.A. Popov, A.K. Musatov, and others; Ed. K.V. Frolova. - M.: Publishing House of MSTU. N.E. Bauman, 2002 .- 664 p.

Semenov Yu.A., Semenova N.S. Theory of mechanisms and machines. Statics of mechanisms.: Textbook. allowance. - St. Petersburg: Publishing House of St. Petersburg State Technical University, 1999. - 44 p.

Peysakh E.E., Nesterov V.A. System design flat lever mechanisms. - M.: Mechanical Engineering, 1988. - 232p.

Ozol O.G. Theory of mechanisms and machines. - M.: Science, 1984. - 432 s.

Artobolevsky I.I. Theory of mechanisms: Textbook. for technical colleges. - M .: Nauka, 1965.-776 p.

DOI:https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2019.4.4


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.