АЛЬТЕРНАТИВНІ ДЖЕРЕЛА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Олександр Станіславович Пристемський, Наталя Вікторівна Трусова

Анотація


В статті розглянуті та проаналізовані джерела фінансових ресурсів сільськогосподарських підприємств. Проведений аналіз фінансово-економічних показників сільського господарства України дозволив виявити, що у структурі фінансових ресурсів найбільша частка належить власному капіталу підприємств. Визначено, що обсяги фінансової підтримки мають бути значно підвищеними і залежати від стану сільського господарства, національної економіки та потреб господарюючих суб’єктів. Особливості сільськогосподарського виробництва значно впливають на функціонування галузі, що віддзеркалюється на його фінансовому забезпеченні. Визначений сучасний стан альтернативних форм вирішення проблем фінансового забезпечення розвитку сільського господарства. Велику увагу приділено проблематиці матеріально-технічній бази виробництва, що впливає на загальні втрати сільського господарства. Визначена роль держави у забезпеченні фінансової безпеки галузі, яка має стимулювати високоякісне сільськогосподарське виробництво. Значну увагу приділено аграрним розпискам як альтернативного інструменту залучення кредитних фінансових ресурсів для підтримання фінансової безпеки розвитку сільського господарства. Визначено, що перевагою аграрної розписки для кредитора є те, що це більш надійний інструмент, який дасть можливість виходу на нові ринки та нових клієнтів. Виокремлено фінансову аграрну розписку, що встановлює безумовне зобов’язання боржника сплатити грошову суму, розмір якої визначається за погодженою боржником і кредитором формулою з урахуванням цін на сільськогосподарську продукцію або живі тварини у визначеній кількості та якості. Розглянуті заходи фондового ринку, зміцнення якого шляхом варіювання інструментів його функціонування дозволить покращити стан фінансової безпеки розвитку сільського господарства. Визначені державні інструменти лібералізації забезпечення фінансової безпеки розвитку сільського господарства.


Повний текст:

PDF 214-220

Посилання


Brennan M., Schwartz E. Corporate Income Taxes, Valuation, and the Problem of Optimal Capital Structure. Journal of Business, 1978. Р. 103-114.

Leland H. Corporate Debt Value, Bond Covenants, and Optimal Capital Structure. Journal of Finance XLIX. 1994. Р. 1213-1252.

Хомуляк Т.І. Сучасний стан і перспективи лізингу в агропромисловому секторі. Вісник Університету банківської справи Національного банку України. 2013. № 2. С. 252-258.

Стойко О.Я. Стан і перспективи лізингу в аграрній галузі України. Продуктивність агропромислового виробництва. Економічні науки. 2014. Вип. 26. С. 19-26. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pav_2014_26_5.

Лозінська К.В. Лізинг як інструмент інвестування аграріїв. Ефективна економіка. 2011. № 11. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2011_11_37.

Обсяг лізингових операцій в 2012 році виріс на 30%. URL: http://finagent.com.ua/uk/news/15190.

Тимків І. Аграрні розписки - новий інструмент кредитування українських аграріїв. URL: http://agrex.gov.ua/ /normatyvno-pravovi-akty/zakony/pro-agrarni-rozpiski/.

DOI:https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2019.4.27


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.