АНАЛІЗ СТРУКТУР ФАЦІЙ ЗА ДОПОМОГОЮ ЗОЛОТОГО ПЕРЕТИНУ

Всеволод Олександрович Новіков, Тетяна Геннадіївна Грек, Тетяна Василівна Маломуж, Ганна Геннадіївна Глухова, Сергій Макарович Злепко

Анотація


У даній роботі розглянуто процес інтерпретації розшифрування фацій тезіографічного методу дослідження (методу відкритої краплі) з врахуванням поняття золотого перетину (золотого числа). В ході експерименту було оброблено 20 зразків біологічних матеріалів слини осіб різної статі та віку від 13 до 82 з різними відхиленнями у стані здоров’я, та умовно-здоровими. Вибір біоматеріалу пояснюється простотою його одержанням. Разом с тим для його збереження та формування фації використані певні мір забезпечення якісного матеріалу.  Процес кристалізації проводили при температурі 30о C. Час отримання фації 30 хвилин. Фації формували на предметному склі. Вигляд тезіограми визначається станом здоров’я та віком людини, які вказують на метаболічні процеси в організмі. В залежності від віку та стану здоров’я біорідина кристалізується в різні геометричні фігури: у вигляді піску, бобоподібні кристали, дендрити, арки і т.д.  Разом с тим, їх можна деяким чином класифікувати. При аналізі цих фацій візуально виявлено, що біологічні об’єкти які мають умовно-здоровий стан мають тезіографічний портрет який більш схильний до прийняття форми золотого перетину. В свою чергу біологічні об’єкти які мають відхилення від норми в стані здоров’я мають тезіографічний портрет більш схильний до фрактальної будови (тобто схильний до самоподоби). Було виявлено на тезіографічних портретах формування таких фрактальних структур як безліч Жюліа, безліч Мандельброта, папоротнику Барнслі. Зроблені припущення щодо структури фації та форми протікання захворювання і стану рівноваги здорового організму. Виявлено, що біологічні об’єкти які мають умовно-здоровий стан характеризуються тезіографічним портретом, який більш схильний до прийняття форми золотого перетину. В свою чергу біологічні об’єкти які мають відхилення від норми в стані здоров’я мають тезіографічний портрет більш схильний до фрактальної будови. Отримані результати можуть забезпечити систематизацію елементів тезіографії, та виробити нові оціночні критерії.

Ключові слова: Золотий перетин, фрактал, фація, тезіографія, біорідина.     


Повний текст:

PDF

Посилання


Новіков В. О. Методи і засоби оцінювання та керування станом організму людини при старінні / В. О. Новіков, С. М. Злепко. – Херсон: ФОП Савченко А.В., 2014. – 120 с. – (ISBN 978-966-97-401-1-3).

Kranenburg C. The fractal structure of cohesive sediment aggregates //Estuarine, Coastal and Shelf Science. – 1994. – Т. 39. – №. 6. – С. 451-460.

Цветков В. Д. Пропорция золотого сечения и структура сердечных циклов млекопитающих.–2001 //URL: http://www. – 2013. – Т. 314159.

Henein M. Y. et al. The human heart: application of the golden ratio and angle. – 2011.

Мартусевич А. К., Сафарова Р. И. Информативность исследования кристаллогенеза слюны спортсменов-лыжников в прогнозировании результативности их выступления // Вестник спортивной науки. 2007. №04. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/informativnost-issledovaniya-kristallogeneza-slyuny-sportsmenov-lyzhnikov-v-prognozirovanii-rezultativnosti-ih-vystupleniya (дата обращения: 19.01.2019).


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.