ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ПИТНОГО МОЛОКА РІЗНИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ МАРОК

Валентина Вікторівна Євтушенко, Оксана Олександрівна Семенченко

Анотація


У даній роботі проведено дослідження якості питного коров’ячого молока різних вітчизняних торговельних марок, які реалізуються в м. Херсон. Дуже важливим є вживання якісного молока, в якому хімічний склад і харчова цінність є максимально збалансованими. Молоко може втрачати свою поживну цінність та ставати небезпечними для здоров’я людини через недотримання технології виробництва, санітарно-гігієнічних умов виробництва, обробки та транспортування. Якість молока коров'ячого питного було досліджено у зразках з масовою часткою 2,5% жиру, три зразки пастеризованого молока та два – ультра пастеризованого за такими групами показників - інформативність маркування, органолептичні та фізико-хімічні показники.

Встановлено, що досліджувані зразки питного коров’ячого молока за органолептичними показниками відповідають вимогам державних стандартів України, за маркуванням та фізико-хімічними показниками частково не відповідають. Виділити окремий якісний зразок серед досліджуваних не вдалося, оскільки при дотримані всіх нормативних вимог щодо органолептичних показників спостерігалось відхилення або за маркуванням або за фізико-хімічними показниками, що в свою чергу впливає на якість молока питного коров’ячого. Не дотримання виробниками нормативних вимог до якості молока коров’ячого питного – одного із найбільш поширених серед населення продуктів харчування, може привести до зниження рівня отримання споживачами незамінних речовин - повноцінних білків, жирів, вітамінів та інших важливих елементів. Запропоновано проведення дієвого контролю за якістю продукції, яка реалізується в роздрібній торговельній мережі, на відповідність її вимогам вітчизняних нормативних документів.

Ключові слова: молоко коров’яче питне, якість, показники якості, маркування, державні стандарти України, нормативні вимоги.


Повний текст:

PDF

Посилання


Джурик Н.Р. Експертиза якості молока, яке реалізується на ринках м. Львова / Н. Р. Джурик, Д.С. Боляновська, М. К. Турчиняк // Збірник наукових праць “Торгівля, комерція, підприємництво”. – Львів: ЛКА, 1998. – С. – 267 – 270.

Батутіна А.П. Дослідження наявності залишків антибіотиків у молоці, що реалізується в торговельній мережі і на ринках м. Львова // А. П. Батутіна, І. В. Ємченко, А. О. Троякова // Вісник ЛКА. – Львів: ЛКА, 2007. - Випуск 8. – С. – 57 - 64

Даніленко І. Ретроспектива, сучасний стан і майбутнє санітарії молока як науки в Україні / І. Даніленко, Я.Крижанівський // Ветеринарна медицина України. – 2005. – № 11. – С. 39-41.

Молоко коров’яче питне. Загальні технічні умови: ДСТУ 2661:2010. – К.: Держспоживстандарт України, 2011. – 18 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.