ЕКСТРАГУВАННЯ АНТОЦІАНІВ З ГОРОБИНИ ЧОРНОПЛІДНОЇ

Олег Сергійович Кондя, Людмила Володимирівна Салєба

Анотація


Антоціани як водорозчинні природні барвники Е163 рекомендовані для підфарбовування вин, безалкогольних напоїв, консервованих овочів, джемів, желе, мармеладу в різні відтінки червоного. В роботі досліджено процес екстрагування етанолом природних барвників антоціанів з плодів чорноплідної горобини. У дослідженні використовували плоди горобини різних способів підготовки: гомогенізовані свіжі, плоди заморожені при -7 oС та плоди висушені при 40 – 50 oС. Вивчено вплив наступних факторів: стан сировини, концентрація екстрагенту, гідромодуль, час проведення екстракції, кількість стадій екстракції.

Метою роботи було дослідження процесу екстракції біологічно активних речовин з чорноплідної горобини та вибір оптимальних умов для ефективного вилучення натуральних харчових барвників – антоціанів. Аналіз кількісного визначення антоціанів проводили спектрофотометричним методом з використанням питомого показника поглинання ціанідин-3-О-глюкозиду та з перерахунком на сульфат кобальту у відповідності до ДСТУ 3845-99.

Механізм екстракції залежить від типу попередньої обробки сировини: для висушеної сировини характерно вимивання барвників з пошкоджених рослинних клітин, а значимими факторами є процеси набухання і змочування; для свіжої сировини лімітуючою стадією є руйнування приклітинного шару, без якого екстракція через клітинну структуру здійснюється за принципом напівпроникної мембрани; для замороженої сировини механізм екстракції змішаний, що пояснюється частковим руйнуванням клітинних структур під дією утворення великих за розміром кристалів льоду. Встановлено, що кількість екстрагованих антоціанів зростає у ряду висушена сировина – заморожена – свіжа. Визначені оптимальні умови екстрагування та концентрація етилового спирту для вилучення з сухої, свіжої та замороженої  горобини чорноплідної.

Ключові слова: антоціани, горобина чорноплідна, екстракція.


Повний текст:

PDF

Посилання


Bridle P., Timberlake C.F. Anthocyanins as natural food colours – selected aspects // Food Chem. – 1997. – V.58. – P. 103–109.

Лубсандоржиева П.Б. Антиоксидантная активность экстрактов из bergenia crassifolia fritsch. и vaccinium vitis-idaeae in vitro / П.Б Лубсандоржиева // Химия растительного сырья. – 2006. – №4. – С. 45–48.

Бузук Г.Н. Определение продуктов деструкции проантоцианидинов в корневищах с корнями сабельника болотного / Г.Н. Бузук, О.А. Ёршик // Химико-фармацевтический журнал. – 2009. – № 7. – С. 32–33.

Скорикова Ю.Г. Методика определения антоцианов в плодах и ягодах / Ю.Г. Скорикова, Э.А. Шафтан // Труды ІІІ Всесоюзного семинара по биологически активным (лечебным) веществам плодов и ягод. – Свердловск, 1968. – С. 451–459.

Шабуня П.С. Состав антоцианового комплекса Vaccinium corymbosum L. и Vaccinium uliginosum L. / П.С. Шабуня, А.М. Деева, С.А. Фатыхова, А.Г. Шутова и др. // Труды БГУ. Биохимия. – 2011. – Том 6, часть 1 – С. 128–135.

Харламова О.А. Натуральные пищевые красители. : науч.пособ. / О.А. Харламова, Б.В. Кафка – М.: Пищевая Промышленность, 1979. – 191 с.

Пустырский И.Н. Универсальная энциклопедия лекарственных растений / Сост. И.Н. Пустырский, В.Н. Прохоров. – Мн: Махаон, 2000. – 656 с.

Куркин В.А. Новые подходы к стандартизации плодов черники обыкновенной / В.А. Куркин, Т.К. Рязанова // Химия растительного сырья. – 2012. – № 4. – С.167–173.

ДСТУ 3845 – 99. Барвники натуральні харчові. Технічні умови. – [Дата введения 2010 – 01 – 01]. – К.: Держспоживстандарт, 2010. – 13 с. – (Національні стандарти України).

ГОСТ 32709 – 2014. Продукция соковая. Методы определения антоцианов. – [Дата введения 2016 – 01 – 01]. – М.: ФГУП «Стандартинформ», 2014. – 20 с. – (Межгосударственный стандарт).

Дейнека Л.А. Метод экстракции и очистки антоцианов из плодов аронии черноплодной / Л.А. Дейнека, И.П. Блинова, А.Н. Чулкова, В.И. Дейнека // Научные ведомости. Серия Медицина. Фармация. – 2015. – №10. – Выпуск 18/2. – С. 60–64.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.