ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ: ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ

Ольга Володимирівна Хомяк, Марина Володимирівна Кірюхіна, Юлія Володимирівна Кошева

Анотація


Предметом дослідження в статті є методи забезпечення прав людини. Мета роботи – визначення основних критеріїв захисту соціальних прав та свобод людини і громадянина в сучасному світі. В статті вирішуються наступні завдання: формування принципів права на охорону здоров’я, формування принципів на екологічні права, формування принципів права на соціальне забезпечення. Використовуються такі методи: методи аналізу та класифікації основних видів прав людини у сучасній державі. Отримано наступні результати: поставлена і вирішена проблема взаємозалежності гідного забезпечення й захисту прав і свобод людини та громадянина, а також їх взаємозалежності з економікою країни. Проаналізовані проблеми визначення сутності і змісту економічного забезпечення прав людини. Визначено, що реальність забезпечення прав людини, насамперед, залежить від визначення та закріплення гарантій (економічні, юридичні, міжнародні) та правозастосовної діяльності держави. Обґрунтовано, що механізм забезпечення прав людини – це складна структурна система засобів і факторів, що гарантують необхідні умови реалізації прав людини, які походять із гідності людської особи і є сутнісною характеристикою природи людського суспільства. Висновки: Захист соціальних прав та свобод людини і громадянина в сучасному світі – актуальна тема як для наукових дискусій, так і для розв’язання проблем практичної діяльності міжнародного співтовариства у зв’язку з тим, що завдяки захисту соціальних прав та свобод створюються умови для належного розвитку людської особистості, що неодмінно сприяє розвиткові суспільства, підвищує авторитет влади та держави загалом. Підвищення рівня правової культури і правової свідомості людини і громадянина, формування поваги до закону та визначення механізмів захисту їх прав, на мою думку, повинно бути пріоритетним напрямком державної політики у галузі прав людини, однак ці процеси не можуть бути повністю забезпечені за рахунок активного впливу на них держави без відповідної підтримки і сприйняття їх інститутами громадянського суспільства та кожним окремо взятим громадянином.

Ключові слова: права людини, Конституція України, громадянин, здоров’я.


Повний текст:

PDF

Посилання


Fontanel J., Corvaisier-Drouart B. For a General Concept of Economic and Human Security. Contributions to Conflict Management, Peace Economics and Development. 2014. Vol. 23. Pp. 75–96.

Boshkoska M. Social and economic aspects of the human security concept. Ekonomski horizonti. 2017. Vol. 19. Sveska 1. Pp. 61–74.

Glasius M. Human Security: from Paradigm Shift to Operationalisation: Job Description for a Human Security Worker. Security Dialogue. 2008. Vol. 39 (1). Pp. 31–54.

Stewart F. Development and Security. 2004. Conflict, Security & Development. Vol. 4. Issue 3. Pp. 261–288.

Estrada-Tanck D. Human Security and Human Rights under International Law. 2016. Oxford, Hart Publishing. 360 p.

Estrada-Tanck D. Human Security and Human Rights under International Law: The Protections Offered to Persons Confronting Structural Vulnerability. Journal of Conflict and Security Law. 2017. Vol. 22. Issue 3. Pp. 553–556.

Kokabisaghi F. Assessment of the Effects of Economic Sanctions on Iranians’ Right to Health by Using Human Rights Impact Assessment Tool: A Systematic Review. International Journal of Health Policy and Management. 2018. Vol. 7. Issue 5. Pp. 374–393.

Неліна Н. Проблеми визначення конституційно-правового статусу українського народу. Юридична Україна. Конституційне право. 2013. № 1. С. 29–33.

Кожан В. В. Класифікація особистих прав людини. Науковий вісник Ужгородського Національного університету. 2015. Вип. 35. Ч. 1. Т. 1. С. 24–27.

Кожан В. В. Щодо питання про поняття особистих прав людини. Право і суспільство. 2015. № 6 (3). С. 19–22.

Полінська Д. О. Толкачова І. А. Деякі аспекти правового механізму забезпечення прав і свобод людини органами Національної поліції України. Юридичний вісник. 2017. № 3 (44). С. 70–74.

Ківалов С. В. Деякі аспекти судового захисту прав людини в Україні в європейському вимірі. Актуальні проблеми політики. 2011. Вип. 34. С. 3–9.

Лисенков О. С. Основні методи і принципи інтерпретації Європейської Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року в судовій практиці Європейського Суду з прав людини. Науково-практичний коментар. 2012. № 4. С. 124.

Рабінович П. М. Основоположні права людини: соціально-антропна сутність, змістова класифікація. Право України. 2014. № 2. С. 18–23.

Ярошевська Т. Становлення і розвиток прав людини в Україні та в окремих іноземних країнах. Право України. 2014. № 11. С. 84–89.

Ковінько Д. В. Поняття за зміст конституційного забезпечення прав людини і громадянина в Україні. 2011. Юридичний вісник. № 2(19). С. 47–51.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.