АНАЛІЗ СУЧАСНОГО АСОРТИМЕНТУ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ГОЛОВНИХ УБОРІВ

Дарина Олександрівна Лайкун, Тетяна Петрівна Артеменко, Марина Володимирівна Яценко, Сергій Миколайович Березненко

Анотація


В роботі упорядковано існуючу інформацію про різновиди головних уборів для подальшого створення інформаційної бази з можливістю її розширення і оновлення на основі сучасних дизайнерських рішень, новітніх розробок у текстильній та швейній галузях, а також технічних інновацій у сфері устаткування. На основі дослідження історії виникнення, аналізу існуючих асортиментних видів головних уборів, представлених на ринку та способів використання їх у різних сферах життєдіяльності споживачів розроблено упорядковану систематизацію головних уборів за такими ознаками, як функції (основними та додатковими в залежності від призначення); матеріали для виготовлення; статево-вікове, цільове, сезонне, ситуативне призначення; конструктивний устрій; силуетна форма та фасон; методи та способи формоутворення; асортиментні види; технологія обробки та способи виготовлення та з’єднання деталей; ситуації, термін та умови використання; ступінь прилягання та покриву поверхні голови і спосіб фіксації, видами конструктивно-декоративних та функціональних елементів. Сформовану узагальнену систематизацію головних уборів за численними ознаками представлено у вигляді схеми. Дослідження базувалися на основі системного підходу, аналізу та синтезу інформації про різновиди та процес проектування головних уборів. Розроблена класифікація є узагальненою та може бути розгалужуватися та оновлюватись в залежності від подальшого наповнення. Отримані результати мають практичну спрямованість та можуть стати підґрунтям для розширення асортименту головних уборів різного призначення; для використання в роботі підприємств-виробників швейної продукції на етапах проектування виробів та в сфері торгівельних організацій; в учбовому процесі підготовки фахівців галузі.

 

Ключові слова: головний убір, систематизація, асортимент, інформаційна база даних.


Повний текст:

PDF

Посилання


Васильєва О.С. Удосконалення дизайн-проектування головних уборів: дисертація канд. техн. наук: 18.02.16 / Київський національний університет технологій та дизайну / Васильєва Олена Сергіївна. – Київ, 2016 – 205с.

Стрижова О.П., Баннова І.М. Систематизація форм головних уборів за об’ємно-просторовими характеристиками // Вісник Технологічного університету Поділля. – 2003. – № 5. – С. 41–44.

Стельмащук Г.Г. Традиційні головні убори українців/ АН України. Інститут народознавства. – К.: Наукова думка, 1993. – 240 с.

Кошевко, Ю. В. Удосконалення процесу формування та закріплення форми деталей жіночих головних уборів із тканих матеріалів [Текст]: дис. ... канд. техн. наук / Ю. В. Кошевко. – Хмельницький, 2010. – 170 с.

Гагарина С. В. Проектирование и производство швейных головных уборов [Текст] / С. В. Гагарина, С. В. Бокова. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2003. – 383 с.

Власова А.В. Основи товарознавства непродовольчих товарів: навч. посіб. / А.В. Власова. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 208 с.

Булатова Е. Б. Моделирование и конструирование головных уборов: учеб. пособие для вузов / Е. Б. Булатова. – М. : Академия, 2007.- 112 с.

Стрижова О.П., Баннова І.М. Дизайн головних уборів: навч. посібник/ – Хмельницький: ХНУ, 2013. –152с.

О. С. Мовчанюк,Т. П. Артеменко, С. М. Березненко Систематизація різновидів швейних та трикотажних виробів лікувально-профілактичного призначення //Вісник Херсонського національного технічного університету. – 2016. – № 4. – С. 115-121.

Asha: платки и тюрбаны, облегчающие химиотерапию [Електронний ресурс] Режим доступу: http://www.novate.ru/blogs/070113/22226/

Систематизація головних уборів / Д.О. Лайкун, С.М. Березненко, Т.П. Артеменко// Тези доповідей ХІІІ Всеукраїнської наукової конференції молодих вчених та студентів “Наукові розробки молоді на сучасному етапі”. – К. : КНУТД, 2018 р. – т. 1. – С.9-10.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.