РОЗРОБКА ДИЗАЙНУ КОЛЕКЦІЇ МОДЕЛЕЙ ЖІНОЧОГО ОДЯГУ В ЕТНОСТИЛІ З ІНТЕРПРЕТАЦІЄЮ УКРАЇНСЬКИХ АВТЕНТИЧНИХ КОСТЮМІВ ВОЛИНІ ХІХ – ХХ СТ.

Анна Юріївна Павлюк, Наталія Миколаївна Литвиненко

Анотація


У статті представлено результати розробки дизайну колекції моделей жіночого одягу в етностилі з інтерпретацією українського автентичного костюму Волині ХІХ – ХХ ст., яка глибоко відображає духовне багатство народного мистецтва. Проаналізовано використання етномотивів у текстильних предметах інтер’єру та колекціях світових дизайнерів, та модні тенденції з метою вибору актуальних трендів для створення сучасної колекції одягу. Першоджерелом для дизайну колекції жіночого одягу обрано автентичний костюм Волині ХІХ – ХХ ст. Актуальність роботи підтверджено прикладами використання українських мотивів у роботах сучасних дизайнерів. Як результат, виготовлено у матеріалі колекцію одягу в етностилі різного призначення, від побутового до святкового. Дана колекція призначена для жінок середньої і старшої вікових груп. Вироби призначені для всесезонного періоду, так як мають високі теплозахисні та гігроскопічні властивості за рахунок обраної сировини. Тканину для колекції виготовлено вручну на ткацькому верстаті за старовинними технологіями. Орнамент на костюмах представлено за допомогою: оксамитових стрічок чорного кольору, тканих елементів та вишитих орнаментів. У результаті спрощення первинного об’єкту, а саме автентичного костюму Волині ХІХ – ХХ ст. за допомогою творчих засобів створено збірні образи моделей сучасних костюмів, які зберігають концепцію та характерні риси джерела творчості. В статті використано метод мистецтвознавчих спостережень та узагальнень – дослідження джерела, фіксування загальних ознак та властивостей; структурно-типологічний метод – аналіз модних трендів та джерельної бази, виявлення подібностей з метою відмінності; компаративний метод – вивчення зібраної інформації, її взаємозв‘язку на основі порівняльно-історичного підходу.

 

Ключові слова: колекція, автентичний костюм, ткацтво, Волинь ХІХ – ХХст., сучасні моделі одягу.


Повний текст:

PDF

Посилання


Малинская А.Н. Разработка коллекций моделей: теория и практика./ А.Н. Малинская, С.Р. Смирнова – Иваново: ИГТО. 2008. – 276с.

Инна Осиновская. Современная мода взялась за старое. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://kp.vedomosti.ru/deluxe/article/2018/09/26/782055-svoimi-rukami.

Центр дослідження і відродження Волині. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.facebook.com/volyncentre/

Сукно. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Сукно.

Літник. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Літник_(одяг).


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.