ІДЕНТИФІКАЦІЙНА ЕКСПЕРТИЗА БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ

Людмила Володимирівна Салєба, Катерина Олександрівна Єщенко

Анотація


Ідентифікаційна експертиза є основоположною, адже дослідний продукт може відноситися до небезпечних, або бути включеним в перелік заборонених товарів. Поки товар не ідентифікований, неможливо правильно оцінити його відповідність, коректно провести експертизу його якості. Існує тенденція до збільшення обсягів споживання та до розширення асортименту напоїв спеціального, профілактичного або лікувального призначення. Тому існує необхідність виявлення критеріїв ідентифікації та визначення показників якості і безпечності такої продукції. Одним із факторів, який формує безпеку безалкогольних напоїв, є їх рецептура. Ідентифікацію проводять поетапно, виконуючи аналіз документів на продукцію, проводячи зовнішній огляд, досліджуючи маркування, органолептичні властивості і при необхідності показники якості продуктів. Якість газованих безалкогольних напоїв встановлюється за діючими технічними умовами виробництва та державними стандартами за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Для проведення ідентифікації і оцінки якості газованих безалкогольних напоїв в даній роботі було обрано п’ять зразків сильногазованих безалкогольних соковмісних напоїв, виготовлених в Україні, на натуральних ароматизаторах, що користуються попитом серед молоді. Маркування досліджуваних зразків виконано державною мовою з наявністю обов’язкової інформації, із зазначенням складу напою, інформацією про виробника, терміном придатності. Значення ідентифікаційних показників, а саме масова доля сухих речовин, загальна кислотність, всіх досліджуваних зразків відповідають вимогам стандарту ДСТУ 4069:2016. Ідентифікація безалкогольних напоїв повинна носити характер комплексної оцінки, за якої найбільше значення мають типові критерії, які важко фальсифікувати.

 

Ключові слова: ідентифікація, безалкогольні напої, експертиза.


Повний текст:

PDF

Посилання


Пашкова, Е.Ю. Идентификация и обнаружение фальсификации продовольственных товаров: учебное пособие. Е.Ю. Пашкова, Е.В. Дулова. – Кинель: РИЦ СГСХА, 2015. – 103 с.

Товарознавство. Продовольчі товари: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закладів освіти 1 та 2 рівнів акредитації / О.Г. Бровко, О.В. Булгакова, Г.С. Гордієнко, В.В. Дятлов, А.А. Квасников, А.П. Козлов, О.В. Кудінова, Н.Т. Лазарева, Г.О. Ліхоніна, Л.П. Ляховченко, В.Д. Малигіна, І.І. Медведкова, Л.В. Молоканова, Л.В. Породіна, В.П. Ракова, О.А. Ракша-Слюсарева, Е.О. Темнохуд. – Донецьк: ДонНУЕТ, 2008. – 619 с.

Герасимова В.А., Білокурова Е.С., Витовтов А.А. Товарознавство і експертиза смакових товарів. – СПб.: Пітер. 2005. – 416 с.

Технологія безалкогольних напоїв. Характеристика і асортимент: [Електронний ресурс] / Пищевик – інформаційний портал, 2016. URL: http://mppnik.ru/publ/1084-tehnologiyabezalkogolnyh-napitkov-harakteristika-i-assortiment.html

Пономарьов П.Х., Сирохман І.В. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини. – К.:Либра, 1999. – 271 с.

Николаева М.А. Идентификация и обнаружение фальсификации продовольственных товаров: учебное пособие. / М.А. Николаева, М.А. Положишникова. – М.: ИД ФОРУМ, ИНФРА-М, 2009. – 464 с.

Напої безалкогольні. Загальні технічні умови: ДСТУ ISO 4069:2016. – [Чинний від 2016-06-01]. – Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2016. – 32 с. – (Національні стандарти України)

Притульська Н.В. Ідентифікація продовольчих товарів: теорія і практика [Текст]: Монографія –К.: КНТЕУ, 2007. – 192 с.

Храмов В.А. Содержание пролина в соках и фруктовых напитках. // Хранение и переработка сельхозсырья. – № 7. – 1998. – с. 52 – 53. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871628/


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.