ЕКСТРАЛІНГВІСТИЧНИЙ АСПЕКТ ФОРМУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО СОЦІУМУ

Володимир Миколайович Демченко

Анотація


У статті на основі аналізу архівних матеріалів висвітлено національні й мовні особливості заселення Півдня України наприкінці ХVIII сторіччя відповідно до результатів Першого загального перепису населення Російської імперії 1897 року та свідчень тогочасних науковців Апполона Скальковського та Миколи Могилянського. Визначено етнічні потоки заселення з аналізом соціально-історичного значення кожного з них у формуванні загального південноукраїнського соціуму. Враховано не лише етнічну мову, але й віросповідання, професійний та освітній спектр кожного етносу. З’ясовано, що офіційне домінування російської мови в Херсонській губернії кінця XIX сторіччя характеризувало лише соціум великого міста і місць компактного проживання росіян. Натомість у повітах – сільській місцевості, де на той час проживала переважна частина населення губернії (й усієї країни), реально домінувала українська мова (у місцях компактного проживання інших етносів – їх мова). Мова етнічної більшості функціонувала в побутовій, виробничій сферах і в початковій освіті, віддавши ділову й богослужбову функції російській метрополійній, носіями якої було вузьке коло сільських або провінційних управлінців.

Зроблено висновок, що ситуація кінця ХІХ сторіччя принципово не змінилася як усередині ХХ‑го, так і на початку ХХІ сторіччя, хоча функціональні пріоритети мов – компонентів білінгвізму – стали протилежними: російська мова домінує в побутовій та виробничій сферах, а українська як державна – у публічній та освітній, що виявляє застосування певною мірою волюнтаристичного чинника. Проте таким чином відбувається повернення до нормального етнічного балансу. Цей баланс потребує ще одного кроку від держави – категоричної орієнтації на сільське господарство, відповідно до чого природна мова села стане спочатку ще більш органічною у країні, а надалі й престижною.

Ключові слова: заселення Півдня України, етнічна мова, віросповідання, соціум, перепис населення, етнічні потоки заселення, освітній рівень

Повний текст:

124-130 PDF

Посилання


О населении губернии по данным всеобщей переписи 1897 г. – Херсон, 1905. – 67 с.

Демченко В.М. Мовне середовище. Екстралінгвістичний нарис про Південь України : монографія. – Херсон, 2001. – 210 с.

Свод цифровых данных. Херсонская губерния. – Вып. І. – Херсон, 1910. – 189 с.

Первая всеобщая перепись населения Российской Империи 1897 г. – XLVII. – Херсонская губерния. – М., 1904. – 319 с.

Могилянский Н. Природа и население Новороссии как факторы производства. – Одесса, 1920. – 25 с.

Белл Р. Социолингвистика. Цели, методы и проблемы. – М., 1980. – 318 с.

Скальковский А. Одесса 84 года тому назад и теперь. – Одесса, 1844. – 60 с.

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2020.3.16


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.