ДОСЛІДЖЕННЯ РЕЖИМІВ РОБОТИ "НІЧНИХ МАРШРУТІВ" ПАСАЖИРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ У М. ХЕРСОН

Ольга Андріанівна Войтович, Віра Олексіївна Ткач

Анотація


Стаття присвячена проблемі організації перевезень міським пасажирським транспортом у нічний час. Компактність організації території міста – це ключова характеристика, яка впливає на формування попиту населення на послуги міського пасажирського транспорту. Потужності центрів тяжіння трудових і культурно-побутових поїздок вимагає різноманітних форм і методів транспортного обслуговування населення.

В роботі розглянуто технологічну схему пасажирських перевезень маршрутів № 5 та № 6. На технологічній схемі показано з'єднання "центру міста" та його значних вузлових пунктів: Таврійський, Шуменський та мікрорайон Східний. Жителі цих районів потребують якісної роботи міського пасажирського транспорту у будь-який час доби.

Мета дослідження проаналізувати режими роботи автобусів міського комунального підприємства "Херсонкомунтранссервіс" маршрутів № 5 та № 6 у нічний час. На основі результатів вибіркового обстеження пасажиропотоків табличним методом розраховано: рухливість населення за рік, транспортна рухливість жителів м. Херсон у нічний час, транспортна робота та обсяг перевезень пасажирів за рейс, потужність пасажиропотоку, середня відстань поїздки пасажира, коефіцієнт змінюваності пасажирів по маршрутам № 5 та № 6 у нічний час, статичний та динамічний коефіцієнти заповнення салону автобуса протягом рейсу.

За результатами досліджень встановлено, що коефіцієнти наповнення автобусів у нічний час істотно менше нормального коефіцієнту наповнення. Рух автобусів на міських маршрутах може бути організовано з великими інтервалами за вивішеним на зупинках розкладом. В умовах невеликого пасажиропотоку в нічний час доцільніше використовувати автобуси малої місткості. Нерівномірність пасажиропотоків відповідає нерівномірності за годинам доби.

Ключові слова: міський пасажирський транспорт, рухливість населення, пасажиропотік, нерівномірність пасажиропотоку, транспортна робота, коефіцієнт змінюваності пасажирів, коефіцієнт заповнення салону.


Повний текст:

19-25 PDF

Посилання


Бондарєв С.І., Конспект лекцій з дисципліни «Пасажирські перевезення» для студентів очної форми навчання з напряму підготовки 6.070101 – «транспортні технології (за видами транспорту)». Ч. 1 / С.І.Бондарєв. - К.: НУБіП, , 2014. – 242 с.

Босняк М.Г. Пасажирські автомобільні перевезення. Навчальний посібник для студентів спеціальності: 6.100404 “Організація перевезень і управління на транспорті (автомобільний)” / М.Г.Босняк – К.: Видавничий Дім “Слово”, - 2009. - 272 с.

Гудков В.А. Пассажирские автомобильные перевозки: Учебник для студентов вузов. / В.А. Гудков. Л.Б. Миротин, А.В. Вельможин, С.А. Ширяев. – М.: Горячая линия – Телеком, 2006. – 448 с.

Кузнецова Л. П. Пассажирские перевозки: учеб. пособие / Л. П.Кузнецова, Б.А.Семенихин. – Юго-Зап. гос. ун-т., ЗАО "Университетская книга", Курск, 2015. – 153 с.

Яновський П.О. Пасажирські перевезення: Навчальний посібник / П.О.Яновський. – Київ: НАУ, 2008. – 469 с.

Повний перелік актуальних маршруток Херсона на карті [Електроний ресурс]. – режим доступу: https://www.eway.in.ua/ru/cities/kherson/routes

Рух громадського транспорту в режимі on-line – Офіційний сайт Херсонської міської ради [Електроний ресурс]. – режим доступу: http://www.city.kherson.ua/articles/ruh-elektrotransportu-v-rezhimi-on-line

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2020.3.2


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.