ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ТА ВИПРАВЛЕННЯ ДЕФЕКТІВ 3D – ДРУКУ

Леонтій Петрович Голубєв, Владислав Володимирович Романенко

Анотація


У статті розглянуті результати дослідження доцільності застосування технології аналізу 3D друку на основі пошарового комп’ютерного зору для виявлення та виправлення дефектів під час 3D друку. Сам принтер це станок з числовим програмним управлінням, який побудований на базі Arduino Mega з платою розширення RAMPS версії 1.4, та встановленою прошивкою Marlin версії 2.0 яка є най поширенішою серед пристрої які використовуються зараз. З прошивкою Repetier дане програмне забезпечення також буде працювати так як команди для управління повністю співпадають, а от робота з іншими модифікаціями не перевірена. В даному випадку використовували 3D принтер з кінематикою дельта-робот. Для контролю принтера використовуються мова програмування ЧПК “G-код” для виконання використовується основні “G” команди, та допоміжні “M” команди. Пропонується новий метод знаходження браку за багатьма параметрами. Алгоритм який використовується, аналізує відеоінформацію з камери, виконує обробку відео з використанням бібліотеки OpenCV, та вносить коригування програми роботи 3D принтера. Розроблено систему комп'ютерного зору розроблена в середовищі Python. Система побудована на базі КМОП-камери Sony EXMOR IMX322, бо якщо використовувати звичайні веб-камери в яких мала роздільна здатність, то картинка для аналізу буде дуже погана. Обробка інформації виконується на  звичайному комп’ютері з рекомендованими характеристиками: процесор 2,4 ГГц, оперативна пам’ять 8 Гб. Якщо в даному випадку використовувати мікро комп’ютер Orange Pi або Raspberry Pi, то система не встигатиме обробляти таку кількість даних. Запропонована технічна конфігурація має багато переваг в порівнянні з існуючими системами. Практична реалізація програмного алгоритму показала високу ефективність запропонованого методу виявлення та виправлення дефектів, та контролю якості.

 Ключові слова: 3D-друк; адитивне виробництво; комп'ютерний зір; забезпечення якості; аналіз в реальному часі

 


Повний текст:

70-74 PDF

Посилання


Гнеденко Б.В. Математика и контроль качества продукции / Б. В. Гнеденко – ЛКИ, 2012. – 64 с.

Келер А. Изучаем OpenCV 3 / Келер Адриан, Брэдски Гэри :пер. з англ./ Слинкин А. А. - ДМК Пресс, 2017. – 826 с.

Бойер А., 2014. 3D-печать и первый несовершенный репликатор человечества. 3D-печать и аддитивное производство, 1 (1), 4–5. https://doi.org/10.1089/3dp.2013.0003.

Баден Т., 2015. Открытое лабораторное оборудование: трехмерная печать вашего собственного лабораторного оборудования / А. Шагас, Т. Марзулло, Л. Прието-Годино, Т.Эйлер, PLoS Biol. 13, e1002175. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.1002086.

Брадски Г. Изучение OpenCV 3: Компьютерное зрение на C ++ с помощью библиотеки OpenCV, первое издание / Г. Брадски, А. Келер O'Reilly Media, Севастополь, Калифорния, США, 2016.

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2020.3.8


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.