ВИЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ТА МЕТОДІВ ЇХ КОНТРОЛЮ ДЛЯ АПЕЛЬСИНОВИХ СОКОВИХ НАПОЇВ
Анотація
Виробники, залежно від складу та смакових якостей сокової продукції, випускають такі її види: соки, нектари, морси та сокові напої. При виробництві сокової продукції використовується недосконала нормативно-технічна документація з контролю показників якості і безпеки таких напоїв. Ці показники не можуть гарантувати натуральність продукції, оскільки легко підробляються і не є критеріями ідентифікації соків, що сприяє випуску фальсифікованого товару. Аналітичні методи виявлення фальсифікації можна поділити на три групи: кількісні визначення характерних для даного соку компонентів; якісне виявлення присутності чужорідних речовин; методи визначення добавок інших соків або екстрактів зі шкірки. Розробка нових методів і вибір об’єктивних критеріїв ідентифікації є актуальним завданням. Кращими показниками для ідентифікації апельсинових сокових напоїв є визначення формольного числа, складу амінокислот та співвідношення найбільш важливих з них, співвідношення лимонної і D-ізолимонної кислот, кількість гесперидину і нарингіну, наявність токсичних речовин (фурфуролу та меланоїдинових сполук).
В роботі проводили дослідження показників якості сокової продукції на прикладі апельсинових сокових напоїв та методів їх контролю, а також експертне оцінювання вітчизняних апельсинових соків та нектарів на предмет відповідності діючим встановленим вимогам. Якість відібраних зразків визначали за наступними фізико-хімічними показниками: вмістом розчинних сухих речовин, редукуючих і інвертних цукрів, загальною і активною кислотністю, масовою часткою м’якоті, наявністю оксиметилфурфуролу та синтетичних барвників, вітаміну С.
Ключові слова: апельсинові соки і нектари, показники якості і безпечності, експертиза.
Повний текст:
54-60 PDFПосилання
URI: http: // www.ukrstat.gov.ua – Офіційний Інтернет-сайт Державного комітету статистики України (дата звернення: 08.07.2020).
Мандрика В. Оцінка якості фруктових мультивітамінних соків і нектарів / В. Мандрика, А. Самойленко // Товари і ринки. – 2010. – № 1. – С. 127-133. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/j-pdf/tovary_2010_1_19.pdf.
Нижарадзе Этери. Проблема фальсификации цитрусовых соков и методы её обнаружения: монография / Нижарадзе Этери; государственный ун-т Шота Руставели – Батуми, 2011. – 198 с.
ДСТУ 4283.1:2007. Консерви. Соки та сокові продукти. Терміни та визначення понять. – Київ : Держспоживстандарт України, 2007. – 16 с.
Елисеева Л.Г. Влияние технологии производства соков на их химический состав / Л.Г. Елисеева, Е.В. Гришина, П.П. Горожанин // Евразийское научное объединение. – 2016. – Т.1 №4. – с.17-18.
CODEX STAN 247-2005. Міжнародний стандарт Комісії Кодекс Аліментаріус. Загальний стандарт для фруктових соків та нектарів, Комісія Codex Alimentarius, 2005. – 19 с.
ДСТУ 7159:2010. Консерви. Соки відновлені. Загальні технічні умови. – Київ : Держспоживстандарт України, 2011. – 19 с.
https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2020.2.6
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.