РОЗРОБКА СИСТЕМ МЕТРОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ КАРДІОСИСТЕМИ

Олександр Олександрович Новіков, Ольга Ростиславівна Цибанюк

Анотація


Стаття присвячена розробці метрологічного контролю кардіосистеми. Для цього проводився метрологічний контроль показників електрокардіограми за допомогою кардіографа та генератора сигналу, який імітує роботу серця. Сучасна діагностика серцевих захворювань не може обійтися без електрокардіографічного дослідження, що представляє собою аналіз зареєстрованої кривої зміни біопотенціалів серця. Реєстрація потенціалів, що виникають на поверхні тіла, може проводитися тривало і багаторазово без будь-яких хворобливих відчуттів або шкідливого впливу на організм. Електрокардіограф є приладом, призначеним для вимірювання напруг і тимчасових інтервалів у вигляді електрокардіограми. За допомогою електрокардіографа, записуючого на паперовому або будь-якому іншому носії криву, яка являє собою різницю біоелектричних потенціалів працюючого серця, за допомогою якої, можна зробити висновок про процеси, що протікають в серці. Для підвищення точності електрокардіограми необхідно періодично перевіряти і налаштовувати електрокардіограф. При перевірці електрокардіографа, головним є визначення метрологічних характеристик. Для подібних завдань використовують стандартні тестові сигнали. Завдання використання тестових сигналів, що моделюють електричні сигнали біологічного походження, актуальна і при розробці пристроїв реєстрації та аналізу даних біологічних об´єктів, з метою перевірки і налагодження роботи їх окремих функціональних частин і блоків. Існують відповідні бази даних сигналів, проте можливість змоделювати потрібну форму і характеристику сигналу залишається актуальною. В статті представлена розробка систем метрологічного контролю та розрахунок похибки відносності метрологічних показників кардіосистеми.

Ключові слова


кардіосистема; метрологічні; електрокардіограф; вимірювання; імітатор кардіосигналу

Повний текст:

PDF

Посилання


Латфуллин И. А., Тептин Г. М. Возможности электрокардиографии

высокого разрешения. - Казанский медицинский журнал.-1998.- № 79.- С. 2.

Милославский Я.М., Ходжаев Д.К., Нефедова А.И., Ослопов В.Н. Основные инструментальные методы исследования сердца.–Казань: Издательство Казанского университета, 1989. – 184 с.

Новиков В.А. Согласованность реакции сердечно –сосудистой системы и морфологии биожидкости в разном возрасте // Биомедицинская инженерия и электроника. – 2013. – № 1; URL: biofbe.esrae.ru/184-917 (дата обращения: 19.11.2016).

Новикова А.А. Системный анализ коррекции биосигнала // Биомедицинская инженерия и электроника. – 2014. – № 1; URL: biofbe.esrae.ru/198-947 (дата обращения: 19.11.2016).

Новикова Л.В., Горощенко А.А. Системный анализ вектора состояния организма // Биомедицинская инженерия и электроника. – 2014. – № 2; URL: biofbe.esrae.ru/199-975 (дата обращения: 19.11.2016).

Цюцюра В.Д., Цюцюра С.В. Метрологія та основи вимірювань. Навч. посібн. - К.:Знання -Прес, 2003.- 346 с.

Сычев О.С., Фуркало Н.К., Гетьман Т.В., Деяк С.И. Основы элекрокардиографии. – М.: Высшая школа, 1999. – 428 с.

Файнзильберг Л. С. Компьютерная система Фазаграф для экспрессдиагностики состояния сердечно - сосудистой системы в клинических и домашних условиях. - Йошкар-Ола: МарГУ.- 2009.– С. 279-286


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.